Vinkkejä nettikirjoittamiseen

1. Käytä linkkejä

Netissä kirjoittaessasi on olennaista, että tuet käyttämiäsi faktoja olennaisilla linkeillä, jotka johdattavat lukijat väitettäsi tukeviin tutkimuksiin. Tämä parantaa myös sivuston arvostelua hakukoneissa.

2. Ajattele kuin toimittaja

Yksi toimittajien keskeisimmistä säännöistä on käännetyn pyramidin järjestys; kerro tärkeimmät asiat ensimmäisenä, jolloin et puuduta lukijaa turhilla faktoilla heti alkuun.

3. Tunne yleisösi

Kenelle kirjoitat? Kuinka teknistä tekstin on oltava? Riippuu paljolti kohdeyleisöstäsi, alatko kertomaan esimerkiksi uuden puhelimen tavallisimmista käyttötarkoituksista, huipputeknisistä ominaisuuksista vai päivityksistä edelliseen versioon verrattuna.

4. Karsi

Jätä turhat puheet pois ja keskity olennaiseen. Lukijat ovat kärsimättömiä erityisesti nettiympäristössä, missä hyppääminen seuraavaan artikkeliin tai sivustolle on vain klikkauksen päässä. Jaa vain tietoa, josta käyttäjä ei halua jäädä paitsi.

5. Lue enemmän

Kuin myös muussa kirjoittamisessa, taidot kehittyvät lukiessasi enemmän. Lue mahdollisimman laaja-alaisesti eri kirjoittajilta ja eri aihealueista, jolloin opit tunnistamaan ja omaksumaan erilaisia tyylejä entistä helpommin.

6. Tee tekstistä helppoa

Moni kuvittelee monimutkaisen tekstin ja suurten sanojen saavan artikkelin vaikuttamaan asiantuntevalta ja tärkeältä; kenties, mutta näin onnistut lähinnä karkottamaan lukijasi helpompien tekstien pariin. Kuten jo neljännessä kohdassa mainittiin, netissä on hulvattoman helppoa vaihtaa sivustoa, ja joku muu on jo todennäköisesti kertonut ilmaisemasi asiat jossain yksinkertaisemmassa muodossa.